Inschrijven Kwaliteitsregister Stoppen met Roken


Het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken is een register waarin gekwalificeerde stoppen-met-roken begeleiders zijn opgenomen. De cursus RookstopCoaching van ClaudicatioNet is geaccrediteerd voor het Kwaliteitsregister. Dit betekent dat je je na het volgen van deze cursus kunt inschrijven in het Kwaliteitsregister. Het Kwaliteitsregister maakt inzichtelijk welke professionals effectieve, intensieve stoppen-met-rokeninterventies aanbieden.

Waarom inschrijven in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken?
Alleen als je ingeschreven staat bij het Kwaliteitsregister kan je in aanmerking komen voor een vergoeding van zorgverzekeraars. Meer informatie hierover vind je hier.

Inschrijving bij het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken kost €60,- per jaar. Er wordt eenmalig geregistreerd of zorgverleners voldoen aan onderstaande kwaliteitscriteria. Om geregistreerd te worden dien je:

  • In de afgelopen 5 jaar een erkende opleiding te hebben gevolgd. De cursus RookstopCoaching van ClaudicatioNet is hiervoor goedgekeurd;
  • Een erkende interventie voor stoppen-met-roken-begeleiding uit te voeren. Middels de cursus RookstopCoaching van ClaudicatioNet word je opgeleid om de interventie ‘Persoonlijke Begeleiding’ toe te passen. Hoe je deze gesprekken voert en wat je aan bod laat komen tijdens de gesprekken leer je bij de cursus Rookstop Coaching.

Wat houdt ‘persoonlijke begeleiding’ in?
Persoonlijke Begeleiding bestaat uit minimaal 4 persoonlijke gesprekken (van minimaal 10 minuten) met een stoppen-met-rokenbegeleider over een langere periode. Er wordt geadviseerd om de patiënt ten minste een jaar lang te monitoren, en indien gewenst te begeleiden, in verband met aan verslaving inherente, langzaam afnemende kans op een terugval. 

Herregistratievoorwaarden Kwaliteitsregister
Je moet je elke 5 jaar herregistreren en aantonen (middels een portfolio) dat je voldaan hebt aan:

  • 100 begeleidingsuren in 5 jaar, verspreid over minimaal 3 jaar.
  • 15 accreditatiepunten in 5 jaar, verspreid over minimaal 3 jaar. Nascholing en overige activiteiten die hiervoor geaccrediteerd zijn staan op de website van het Kwaliteitsregister.